Podľa J.Figeľa rozhodnutiu U.S.Steel mohli pomôcť aj nové podmienky

24.11.2012 Košice

Košice 23. novembra (TASR) – Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ odmieta obvinenia predsedu vlády Róberta Fica o „zbesilej“ privatizácii košických oceliarní za Dzurindovej vlády. "Firma bola v kolapse po tom, čo ju duo Mečiar a Rezeš dostali na kolená a do cross – defaultu,“ uviedol dnes Figeľ pred novinármi v priestoroch spoločnosti U.S. Steel.

Poukázal na to, že fabrika zamestnáva 11.000 kmeňových zamestnancov a následne na to štvornásobok ďalších v dcérskych, alebo subdodávateľských firmách. „Záťaže pre dnešnú situáciu samozrejme predstavujú aj svetové ceny surovín, či nové prísne environmentálne pravidlá európskej legislatívy,“ pokračoval Figeľ. Zdôraznil však, že aj podmienky na Slovensku komplikujú život podnikateľom. „Nové rozsiahle a vysoké zdanenie pre firmy, a pre niektoré odvetvia zvlášť, znamená pre podnikateľov otáznik, či zostať, či odísť, alebo nejako inak reagovať na nové pomery,“ vyhlásil šéf KDH.

Figeľ zároveň položil otázku, čo Fico urobil pre to, aby strategické firmy zo Slovenska neodchádzali, ale naopak, aby prichádzali. „Ak U.S. Steel zvažuje takýto krok, neurobil to ani za vlády Mikuláša Dzurindu, ani za vlády Ivety Radičovej, ale robí to teraz za vlády Róberta Fica,“ prízvukoval. Poukázal tiež na zmeny v zákonníku práce a na to, že od nového roka bude mať Slovensko najvyššie zdanenie z príjmu právnických osôb v regióne.

Odpoveď na otázku, čo rozhodlo o tom, že korporácia U.S. Steel zvažuje predaj svojej slovenskej dcéry by však podľa Figeľa mal dať manažment spoločnosti. „Vláda SR by sa mala rozprávať s investorom. Oceliarstvo na východe Slovenska je súčasťou priemyselnej bázy, považujem ho za strategické a v tomto duchu by vláda mala konať,“ doplnil.

Pripustil, že ak by bola možnosť, aby podiel v U.S. Steel spätne odkúpil štát a ak je odložená rezerva pre finančné skupiny v rámci zdravotných poisťovní, problém košických oceliarní je omnoho strategickejším a dôležitejším pre záujmy Slovenska.
 

Vyberte región